Je bent niet alleen!

Ter voorbereiding op je assessment wil ik je graag mijn ervaringen als assessmentacteur meegeven. Door Suzanne Olde Rikkert

Genieten van je rollenspel

Ik zie veel kandidaten in een aantal valkuilen stappen, en ik hoop, als ik je daar wat over vertel, dat jij die valkuilen kunt vermijden. Het rollenspel is een zenuwslopende verschrikking volgens velen, de bottleneck van je assessment volgens sommigen, en er zijn er ook enkelen die er ronduit plezier aan beleven! Hoe krijg je dat voor elkaar, genieten van het rollenspel? Eigenlijk is het belangrijkste wat ik je daarover kan vertellen iets heel geks. Omdat het zo extreem eenvoudig en voor de hand liggend is:

Je zit niet alleen in dat gesprek!

Jij krijgt in je voorbereiding informatie mee. Daarin staat iets over de setting waarin het gesprek gaat plaatsvinden, over wat jij in dat gesprek zou moeten proberen te bereiken, en wat voorinformatie over je gesprekspartner, de acteur. Daaruit kun je je een beeld vormen.

Nu komt het moeilijkste, en de grootste valkuil

Dat beeld wordt door veel kandidaten, hoe moet ik het zeggen, te serieus genomen. Je stelt het in je gesprek niet meer bij op basis van wat de acteur je aanreikt, vaak vanuit de angst dat je opdracht dan in gevaar komt.  Het rollenspel is altijd een gesprek waarbij beide partijen niet -helemaal- op 1 lijn zitten.

Jij hebt een agenda, een opdracht in dat gesprek: de acteur ook!!

Jij wil iets bereiken: de acteur wil dat ook!!

Dat is de crux. Naast de expliciete opdracht die je in je voorbereiding meekrijgt, is de impliciete opdracht dan ook hoe jij met dat verschil omgaat. Je kúnt denken, en dat gebeurt ook, “wat een dwarse acteur!”, of “in de praktijk zou dit nooit zo gaan” en “ik maak er een bende van!”.  Met dit soort gedachten zet je jezelf klem. Weet je waarom? Omdat je de regie voor het rollenspel uit handen geeft.

Betekent dat dat je je gesprekspartner z’n zin dan maar moet geven? Nee.

Betekent het dat jij je zin door moet drukken? Ook niet!

Jouw rollenspel begint met het boven tafel krijgen van alle belangen. Zowel die van jou, als die van de acteur. Dat is jouw taak. In de tweede fase van het spel neem je je gesprekspartner én diens belangen mee in afwegingen, voorstellen, en besluiten.

Dan ben je niet meer alleen je opdracht aan het uitvoeren, maar dan voer je een dialoog. Dat zijn voor alle partijen de fijnste gesprekken!

Oefen!

Hoe je dit kunt oefenen:

  1. Herinner je gesprekken die jij voerde en waarin verschillende belangen speelden: hoe ging je daarmee om?
  2. Oefen gesprekken met mensen die je vertrouwt. Laat de ander een tegenovergesteld belang vertegenwoordigen, en oefen hoe je daarmee om kunt gaan.
  3. Schakel een assessment-acteur in om het met je voor te bereiden, toegespitst op de competenties die bij jou zullen worden getest.

Oefenen helpt echt, laat het er niet op aan komen!

Ik wens je alvast heel veel succes!

 ***

Suzanne Olde Rikkert is assessmentacteur en beheerder van de website oefenjeassessment.nl