Wet #1 Jouw expertise wordt niet gemeten!

Door assessmentacteur Suzanne Olde Rikkert

Het rollenspel verloopt altijd volgens een bepaald aantal regels. Ik noem het ‘wetten’ want ze zijn onontkoombaar.

In de komende 5 artikelen zal ik deze ‘wetten’ proberen uit te leggen. Dit zijn ze:

wet #1: Je bent niet op de hoogte. (ofwel: de inhoud van het rollenspel)

wet #2: Je kent de acteur niet (en wat doe je daarmee?)

wet #3: De tijd die je krijgt is ‘onrealistisch’  (hoe ben je toch effectief?)

wet #4: Het dilemma (en hoe voorkom je een impasse?)

wet #5 De ‘gespeelde’ situatie (Waar blijft jouw authenticiteit)

Vandaag de eerste wet: Jouw expertise wordt niet gemeten

Je hebt ervaring op een bepaald vakgebied. Of je hebt nog geen ervaring, maar je bent wel heel goed opgeleid, je wéét veel. Daar ben je ook gepassioneerd over, en blijkbaar heb je er ook goed over kunnen vertellen, anders zat je nu niet voor een assessment 😉 Jouw vakgebied, je expertise, daar kun je dus mee scoren, dat heb je al kunnen laten zien. Toch kun je daar in een rollenspel helemaal niets mee, sterker nog: het is je in een rollenspel vaker tot last! Waarom? Juist omdat je zo goed thuis bent in de inhoud. Als jij straks in die baan zit, is het namelijk ook belangrijk dat je die inhoud:

  • kunt overbrengen, bijvoorbeeld als adviseur.
  • kunt verkopen, bijvoorbeeld bij een commerciële functie
  • er draagvlak voor kunt krijgen, als leidinggevende

In al die gevallen heb je niets aan je vakkennis en je expertise. Hoe meer jij namelijk op de hoogte bent van de inhoud, hoe groter de valkuil dat je de ander vergeet! Vergeten om aandacht te besteden aan je gespreks-skills, zoals bijvoorbeeld: overtuigen, verkopen of draagvlak creëren! Dan denk je misschien ‘dat de inhoud voor zich spreekt’, of je het eenvoudig ‘beter uit moet leggen’. Dat is een grote valkuil. Wanneer je bij je gesprekspartner niet bereikt wat je wilt, zal de inhoud je bijna nooit verder helpen… Wanneer jij tijdens je assessment de instructie voor het rollenspel voor je neus krijgt, zal de inhoud je in de meeste gevallen niet veel zeggen. Realiseer je dan dat dat hulp is!

Wat is dan het voordeel?

Er is een groot voordeel aan dat je een spel gaat doen waarvan iedereen weet, de psycholoog, de acteur en jijzelf dat je niet thuis bent in de inhoud. Jij mag namelijk alles vragen!

Laat dat eerst op je inwerken. Alles vragen betekent dus dat je niets hoeft te weten.

  • Niet weten betekent niet: dat je afgaat
  • Niet weten betekent niet: dat je slecht bent voorbereid
  • Niet weten betekent niet: dat je minder intelligent bent
  • Niet weten betekent enkel dat jij in deze inhoud niet of minder thuis bent.

En waarom is ‘vragen’ dan eigenlijk een voordeel? Omdat het de nummer 1 gesprekstechniek is om een band met je gesprekspartner op te bouwen! Je toont interesse – je wekt vertrouwen, én je krijgt informatie waar jij in je argumentatie op in kunt haken! Het voordeel moet je wel benutten natuurlijk! Er is één enorme joekel van een ‘argument’ waarom kandidaten dit voordeel niet benutten:

Ze willen niet dom lijken.

Ter illustratie: Als klein kind van 7 speelde ik verstoppertje in de avond. In camouflerende en nét aangeleerde tijgersluipgang slóóp ik (ongezien?) naar de buutplaats: midden onder een lantaarnpaal door! Hilarisch voor mijn ouders die stonden te kijken hoe ik meedogenloos werd afgetikt. Jammer genoeg is daar toen geen foto van gemaakt. Dus stel je bij dit plaatje een klein meisje voor.

Sluiptijgerend.

Hou dat beeld voor ogen en zorg dat jij geen tijgersluipgang onder een lantaarnpaal laat zien in jouw assessment!  Wanneer je dus niet op de hoogte bent, doe dan nooit ‘alsof’. Het valt van kilometers afstand al op… 😉