The meaning of Het Nieuwe Assessment…

Door Wim Bloemers

Twee collega’s in de trein naar Nieuw Vennep:
“Hee Hallo, Ik heb net het nieuwe assessment gedaan…”
“ Oh…hoezo, was je oude niet goed dan (hihi)?” “ ….Verbaast me niets, ik heb je altijd al naast je steunzolen vinden lopen ouwe dossiertijger !…..”
“Nee sukkel, HET NIEUWE ASSESSMENT, dat gaat uit van eigen verantwoordelijkheid en autonomie…”
“Oh, en je hebt het zeker ook zelf betaald dan….”
“Mmmm, geld is niet echt belangrijk, dat is typisch een opmerking voor jou,….het gaat er vooral om je ontwikkeling, hoe je je opstelt, en dat je niet beoordeeld wordt maar geadviseerd”.
“Ik kan jou zo ook wel een advies geven, maar ehh…., hoe ging het dan?”
“Nou ik had al veel zelf gedaan in m’n E-Portfolio en daar heb ik met de psycholoog heel fijn en zinnig over zitten praten…”
“Je E-portfolio..? Je EO portfolio zul je bedoelen, een soort opgeleukt social wenselijkheids curriculum in the cloud zeker, vrijzwevende bagger man, trap er niet in…..ga toch gewoon aan het werk! Ga toch wat nuttigs doen…”
“Nee hoor, ik heb hele waardevolle adviezen gehad voor m’n carriereprofiel en het was een heel prettig gesprek!”
“ Ja, ken je die opmerking van zachte psychologen kweken volle vuilniszakken..? Wat was dan het advies in jouw geval….?”
“Ze zei dat ik aan m’n managementvaardigheden moest werken, en me meer autonoom moest opstellen maar wel integer moest blijven….dan zou ik in de toekomst misschien toch wel een managementpositie kunnen krijgen….”
“Ja een managementpositie bij het grofvuil denk ik! Kun je jezelf aan de weg zetten, ook lekker autonoom!”
“Nou…Ik vind je onbeschoft en je moet niet zo’n toon aanslaan, wie denk je wel dat je bent?….”
“Kijk, nu komen we ergens! Dat is tenminste een teken van autonoom gedrag! Dat nieuwe assessment is blijkbaar zo slecht nog niet, zet maar in je E-portfolio dat je een vrijblijvende cursus in autonomie hebt gedaan, dat spreekt de adviseur vast wel aan! Nu alleen nog de integriteit en je bent er!”
“Tsjonge wat heb jij een grote mond….”
“Ja dat klopt! Ik heb ooit ook een assessment gedaan en weet je wat het advies was?”
“… Nou?”
“Dat ik assertiviteitstrainingen moest gaan geven in de trein! En daar ben ik nu dus heel druk mee… zeg, ik moet er hier uit, nog veel succes met je nog nieuwere assessment, en koop een paar nieuwe steunzolen met een goed profiel, dat helpt vast en zeker in jouw geval!”