Mijn eerste baantje was het bezorgen van Spar foldertjes. In mijn tweede baantje begeleidde ik managers die door een assessment getrokken moesten worden. Na wat gefröbel met Readers Digest testjes (het internet was er nog niet) en de klachten dat die niet goed waren vergeleken met het echte assessment, werd Swets (Nu Pearson) leeggetrokken met zichtzendingen. Dat werkte wel! Voor zo’n 495 euro ex btw kregen managers en corpsballen een hele dag testtraining! Soms ging het mis, zoals in het geval van die sproeipiloot die graag naar de KLM wilde, maar die maar vol bleef houden dat het zo leuk was om onder hoogspanningskabels door te vliegen.

Maar ik kreeg gewetenswroeging….waarom alleen die managers die in scheiding lagen met een 100k+ inkomen en die rich kids…zou niet iedereen zich op een assessment moeten kunnen voorbereiden? Gewoon voor een schappelijke prijs? t’ Is al ellende genoeg dat je een assessment moet ondergaan….dus vanwaar al die geheimzinnigheid? Ik maakte een boekje op mijn oude Atari, met heel veel testvoorbeelden en uitleg, want de uitleg is het leukst. Ik had veel geleerd door testkandidaten hardop te laten denken, dan merkte je hoe ze de fout ingingen terwijl ze dat zelf niet door hadden…

Er zijn nu ruim 20 jaar later veel voorbereidingsboeken en er is internet zodat niemand meer ongeoefend een assessment in hoeft.

Nu zie ik op www.123 test dat je voor 34.50 euro 5 dagen lang onbeperkt mag oefenen met intelligentietest zodat je een gegarandeerde hogere score haalt.

Dit stinkt naar de terreur en volksverlakkerij van vroeger. Een hoger score kan niemand garanderen, ik zou ze gelijk suen. Een hogere score kun je hoogstens garanderen als je iemand met precies dezelfde tests laat oefenen als die ze op het assessment krijgen. Maar dat weet je nooit. En dan nog werkt het alleen bij bepaalde tests. Of je moet de antwoorden gewoon uit je hoofd leren, heb je een geheugentest. Maar dat werkt ook weer niet bij adaptieve tests want dan zijn per afname de items steeds verschillend….kortom, dit soort trainingen is voor angsthazen, sukkels en fraudeurs. Het is het assessment associëren met RTL en SBS6 camping tv: Er komt iets gevaarlijks op je af…oops, maar wij kunnen je gegarandeerd helpen! Kost wel een centje…..vergelijk je daarbij met zoveel mogelijk randdebielen, maak er en wedstrijd van en RTL en SBS6 worden er rijk van.Het streven is de boel te besodemieteren. En daar heeft niemand wat aan. Mietjesgedrag moeten we vooral aan anderen overlaten. Een beetje voorbereiding is prima. Maar houd het algemeen en in het redelijke. Lees een goed oefenboek, bezoek wat relevante sites. En verlies het doel niet uit het oog: Jij wilt weten voor wat voor werk je geschikt bent…..iemand anders wil weten hoe jij bent als medewerker…. Geen mietje, angsthaas of fraudeur….

Wim.